Csökkent szexuális vágy és szexuális egészség a férfiaknál

A férfiak szexuális vágyának és szexuális egészségének csökkenése. A férfiaknál ötvenéves kortól a férfihormon (tesztoszteron) fokozatosan csökken. Ha ez a csökkenés túlzott, számos problémát okoz (a vágy és a szexuális aktivitás csökkenése és az erekciós problémák, fáradtság, ingerlékenység, csontritkulás stb.), Amelyek komolyan befolyásolják az életminőséget. Ez a túlzott tesztoszteronhiány a 40-70 éves férfiak 11% -ában fordul elő, és megfelelően kezelhető.

Táblázat contentsWhat tudjuk megérteni a férfi szexuális egészség? Milyen klinikai megnyilvánulások jelenhetnek meg ebben az életszakaszban? Miért fordul elő a szexuális aktivitás és a vágy túlzott csökkenése? Hogyan diagnosztizálható a túlzott tesztoszteronhiány? ? Mely férfiaknak van szükségük tesztoszteron kezelésre? Hogyan adják be a tesztoszteron helyettesítő kezelést? Milyen problémákat okozhat a tesztoszteron kezelés? Milyen előnyöket kínál a tesztoszteron kezelés? Személyes véleményem (Dr. Rodríguez-Vela)

Mit értünk a férfiak szexuális egészségén?

Az életkor előrehaladtával a férfiak számos olyan változást idéznek elő hormonjaikban, prosztatájukban és testükben, amelyek befolyásolják egészségüket és életminőségüket. Az Egészségügyi Világszervezet számára a szexuális egészség a szexualitással összefüggő fizikai, szellemi és társadalmi jólét állapota.

A Zaragoza Urológiai és Szexuális Orvostudományi Intézetben megértjük, hogy a férfiak szexuális egészsége (prosztata – csökkent vágy és szexuális aktivitás – hormonális és testváltozások) nemcsak egészségügyi, hanem „életminőségi” probléma is, és van egy egységünk az ötven év feletti „férfiak átfogó vizsgálatára” szakosodott.

Milyen klinikai megnyilvánulások jelenhetnek meg ebben az életszakaszban?

A két leggyakoribb tünet a következő:

  •     Csökkent vágy (libidó) és szexuális aktivitás, különösen az éjszakai erekció.
  •     Erekciós problémák (a pénisz merevségének hiánya).

E két fő tünet kíséretében a következő megnyilvánulások némelyike ​​megjelenhet vagy nem:

  •     Hajlam a fizikai és / vagy szellemi fáradtságra
  •     Megváltozott hangulat, hajlamos a depresszióra és a rossz hangulatra
  •     Csökkent izomtömeg és erő
  •     Csökkent testszőr és bőrelváltozások
  •     A csontsűrűség elvesztése az osteoporosis és a törések fokozott kockázatával
  •     Megnövekedett zsigeri zsír hasi elhízással

Egyidejűleg negyvenöt éves kortól a prosztata progresszív növekedése következik be, amely arra kényszeríti az embert, hogy többször menjen a fürdőszobába, és több nehézséggel vizeljen (lásd a prosztata betegségeiről szóló részt).

A vágy hiánya, a szexuális aktivitás csökkenése és a prosztata növekedése összefüggésben vannak, és komolyan befolyásolják az egészséget és az életminőséget. Ezért fontos egy átfogó tanulmány, amelyet egy megfelelő képzéssel és tapasztalattal rendelkező uro -andrológus végez ezen a területen.

Miért fordul elő a szexuális aktivitás és a vágy túlzott csökkenése?

Ennek oka elsősorban a férfi hormon (tesztoszteron) termelésének hiánya. A tesztoszteron elengedhetetlen a szexuális aktivitás, az erekció, a fizikai és szellemi erő, a csont mineralizáció, az izomtömeg stb . Fenntartásához .

A tesztoszteront főleg a herék termelik, és az agyalapi mirigyben (agyban) felszabaduló LH nevű hormon szabályozza. Ha a herék kudarcot vallanak, elsődleges hipogonadizmusnak nevezzük, és amikor az agyalapi mirigyben az LH termelődése sikertelen, másodlagos hipogonadizmusnak nevezzük.

Több tanulmány kimutatta, hogy az alacsonyabb nemi vágyú férfiaknál alacsonyabb volt a tesztoszteron szint. Ha ezeket a betegeket tesztoszteronnal kezelik, nő a szexuális vágy, nő az éjszakai erekció és a nemi aktus nagyobb gyakorisággal. Ezenkívül az életkor előrehaladtával csökkenhet a növekedési hormon és a melatonin szintje, amely hangsúlyozza a tesztoszteronhiány negatív hatásait.

Hogyan diagnosztizálható a túlzott tesztoszteronhiány?

A diagnózis nem könnyű, mivel az életkor előrehaladtával olyan krónikus betegségek jelennek meg (cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, fáradtságra és depresszióra való hajlam stb.), Amelyek az alacsony tesztoszteron tüneteire utalnak. Valójában sok tesztoszteronhiányos férfi szexuális problémáit és fáradtságát más krónikus betegségnek tulajdonítja, és nem konzultál a megfelelő szakemberrel.

Az Urológiai és Szexuális Orvostudományi Intézetben átfogó tanulmányt kínálunk a férfiak egészségéről. Vannak kérdőíveket, amelyek segítik a diagnózis, de egy jó kórtörténet hozott egy tapasztalt uro -andrologist a legjobb eszköz diagnosztizálására tesztoszteron-hiány. Ezt a kórtörténetet megfelelő fizikai vizsgálattal kell kiegészíteni.

Ha felmerül a tesztoszteron-hiány szindróma gyanúja, akkor vérvizsgálatot kérünk, amely meghatározza: LH, teljes tesztoszteron, albumin és SHBG. Ezekkel az adatokkal kiszámoljuk a szabad tesztoszteron és a biológiailag elérhető tesztoszteron számát. Ez az ingyenes tesztoszteron-szám a legjobb paraméter a hatékony tesztoszteron megismerésére a vérben és a későn megjelenő tesztoszteron-hiány szindróma vagy hipogonadizmus kimutatására.

Milyen férfiaknak van szükségük tesztoszteron kezelésre?

Csak azok a férfiak kaphatnak tesztoszteron-helyettesítő terápiát, akik megfelelnek az alábbi követelményeknek:

  •     Legyen klinikai megnyilvánulása a tesztoszteronhiánynak.
  •     Ha a szabad tesztoszteron csökken, megfelelően kiszámítva.

A teszoszteron helyettesítő terápiát orvosnak kell jeleznie, aki szakértő ebben a problémában, mivel káros hatásai lehetnek. Ezenkívül a tesztoszteron-kezelés előtt prosztata-felülvizsgálatot kell végezni, abban az esetben, ha a prosztatában probléma jelentkezik.

Az Urológiai és Szexuális Orvostudományi Intézetben átfogó vizsgálatot végezünk (Szexuális aktivitás – Hormonok – Prosztata), és nagyra értékeljük ennek a kezelésnek az előnyeit és kockázatait, hogy felajánlhassuk azoknak a férfiaknak, akik a legnagyobb haszonnal járhatnak.

Ezeknek a tesztoszteron-helyettesítő terápiában szenvedő férfiaknak időszakos ellenőrzésen kell átesniük. Senki nem végezhet öngyógyítást tesztoszteronnal anélkül, hogy az ezen a területen jártas orvos megfelelő tanulmányt végezne. Hogyan adják a tesztoszteron helyettesítő terápiát?